Odabrati kuhinju je ponekad naporno, ali obično glavnu ulogu igraju dizajn i funkcionalnost. Ništa jednostavnije nije ni sa kuhinjskom pločom koja je iznimno zahtjevna površina. Mora se uskladiti s kuhinjskim elementima, ali treba biti otporna i na oštećenja. Donosimo vam savjete kako odabrati kuhinjsku radnu ploču s kojom ćete dugo biti zadovoljni.
Otporna, lijepa i nezahtjevna za održavanje
Točno takva bi trebala biti kuhinjska ploča. Čak i ako prilikom rezanja ili pripreme namirnica koristimo samo dasku za rezanje, naprimjer prilikom valjanja tijesta za medenjake koristimo samo kuhinjsku ploču. Kuhinjska rasna ploča svakodnevno dolazi u kontakt s namirnicama, vrućim loncima i slično. Stoga je važno da bude otporna, higijenska i da se lako održava i čisti, ali naravno i da bude u skladu s ostatkom kuhinje. Kuhinjske ploče se izrađuju od različitih materijala, ponekad dolaze u sklopu kuhinje, a ponekad se moraju dokupiti. Kada u sklopu kuhinje dolazi i kuhinjska ploča, u većini slučajeva je moguće odabrati ploču koja se razlikuje od one u standardnoj opremi. Uvijek imate mogućnost odlučiti koja je za vas prikladnija.
Kuhinjske ploče od laminata
Kuhinjske ploče se danas najčešće izrađuju od laminata koji ima svoje prednosti. Radi se o pločama od iverice koje su presvučene otpornim laminatom u različitim bojama. Kuhinjska ploča može biti jednobojna, često se koristi imitacija drva, betona ili kamena. Njihova najveća prednost je povoljna cijena. Kuhinjske ploče od laminata su obično otporne na temperaturu do 180° C, nisu zahtjevne za održavanje, ali se u slučaju oštećenja njihova površina ne može popraviti. Prilikom rezanja uvijek imajte pri ruci dasku. Veliki nedostatak je i neotpornost na vodu, stoga treba obratiti pažnju na rubove ploče. Kod laminata obratite pažnju na kvalitetne ABS rubove kako vam se ne bi počeli odlijepljivati nakon nekoliko mjeseci. Debljina ploče obično se kreće od 40 do 100 mm, pri čemu su naravno deblje ploče čvršće i otpornije.
Drvene kuhinjske ploče
Drvo se jednostavno uklapa u svaki dom i zato je jedan od omiljenih materijala za izradu namještaja. Svoje mjesto naravno ima i u kuhinji. Drvene kuhinjske ploče je potrebno redovito održavati uljima kako ne bi izgubile svoja svojstva. Uz ispravnu njegu drvo je savršen materijal za kuhinjske ploče, jer ima higijensku površinu, otpornu na vlagu, nezahtjevnu za održavanje, a u slučaju oštećenja može se prebrusiti, prelakirati ili nauljiti. Računajte na to da je drvo prirodni materijal na kojem se stalno radi i stoga treba određeni prostor. Ploča bi trebala biti malo odmaknuta od zida i ormarića. Nedostatak masivnog drva je naravno njegova cijena, jer je i za nekoliko puta skuplji od laminata, a s druge strane ima jako puno prednosti.
Kamen, staklo i keramika
Ove materijale ne viđamo često u kuhinjama, ali sigurno su vrlo uočljivi. Keramičke ploče su vrlo otporne i to pogotovo u slučaju rezanja namirnica izravno na njihovoj površini. Uz redovito održavanje ne morate brinuti o higijeni površine. Keramika je otporna ne samo na vlagu, ali i na visoke temperature. Najtanje keramičke ploče imaju debljinu od samo 3 mm.
Nemojte zaboraviti ni na kamene ploče, čak iako nisu vrlo popularne. Ako ste se odlučili za prirodan kamen, tada nećete pogriješiti s granitom ili kvarcom koji su dovoljno čvrsti i otporni na vlagu. Ploče od sigurnosnog stakla djeluju vrlo moderno, jer mogu imati uzorke s različitim motivima, a osim toga moguće je i namontirati radnu ploču s rasvjetom. Sigurnosno staklo ima debljinu cca 10 mm i otporno je na oštećenja i visoke temperature. Jednostavno se čisti sredstvima za čišćenje staklenih površina.
Kakvu kuhinjsku ploču imate? Koji materijal vam se više sviđa – klasični laminat ili moderno sigirnosno staklo?
Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂