Obožavate li Božić baš kao i mi? Onda sigurno detaljno planirate kako će izgledati vaše božićno drvce. Pokušajte ga ove godine okititi netradicionalno tradicionalno: rezultat će vas iznenaditi.
Često nam nešto što stalno imamo pred očima brzo dosadi. Isto je i s božićnim drvcima i dekoracijom koja se stalno ponavlja. Šljokičaste, blještave, svijetleće, treperave, srebrne, zlatne ili šarene… Takve dekoracije treba koristiti s oprezom da ne biste dobili kičasti rezultat.
Mi smo već prošle godine odlučili da je vrijeme za promjenu i kao ukrase smo koristili samo prirodne materijale. Takvo prirodno božićno drvce je doista melem za dušu. U jednostavnosti je ljepota! Osim što smo se više veselili takvom drvcu, imalo je to još jednu prednost: umjesto masivne kupovine u prepunjenim trgovačkim centrima, išli smo po ukrase u prirodu. Ostalo smo sami izradili u kuhinji ili ispod drvca.
Vraćanje tradiciji ili jeftini božićni ukrasi
Možda ste to već čuli od svojih roditelja, baki i djedova. Nekad nije bilo svega kao danas, a djeca su kitila bor s roditeljima vrlo skromno, koristeći samo ono što su imali.
Često su sušili kriške jabuka kroz koje su provlačili vrpcu i vješali na drvce. Koristili su i orase, slamnate ukrase ili vrpce. Danas imamo toliko izbora, a kao prirodne materijale možemo koristiti i ukrase od drva, papira, tkanine i bilo čega drugoga, što nam se sviđa.
Kada svaki ukras ima svoju priču
Nebitno imate li umjetno ili pravo drvce, svako će izgledati prekrasno s prirodnim ukrasima. Neke ćete naći u šetnji, stoga dovoljno je toplo se obući i krenuti u prirodu. Kasnije ćete gledati te ukrase na drvcu i sjećati se kako ste ih našli u prirodi i pretvorili u orginalne ukrase.
Mirisne naranče i jabuke
Promrzli u šetnji? Počastite se kuhanim vinom ili vrućim čajem, a zatim uključite svoju kreativnost u kuhinji.
Sušeni komadi voća su već klasika. Jabuke, naranče i limuni su savršeni za to. Na drvcu izgledaju vrlo lijepo, a uz to i divno mirišu.
Kako ispravno osušiti voće? Jabuka i limune narežite na kriške debljine 4 mm, kroz svaku krišku provucite konac i položite ih na radijator. Ostavite ih sušiti jedan dan. Zatim ih možete objesiti na drvce gdje će se u cijelosti osušiti i lijepo mirisati. A za još bolju božićnu aromu, stavite u 2-3 kriške i nekoliko klinčića.
Ako želite imati svjetlucave kriške voća, nakon jednog dana sušenja ih posipajte šljokicama.
Zahvalni materijali: drvo, papir i tkanina
Kod pripremanja ukrasa ne zaboravite na ove materijale koji na drvcu izgledaju zaista čarobno. Možda nešto izradite sami, a možda nešto nađete u omiljenom dućanu. S božićnih sajmova možete donijeti crveno-bijele lizalice koje su vrlo zanimljiva dekoracija.
Tradicionalni ukrasi su i oni od slame, ali i medenjaci. Njih možete napraviti različitih veličina, a možete ih ukrasiti prehrambenim bojama. Ne zaboravite na cimet i zvjezdasti anis. Osim što lijepo izgledaju, zamirisat će cijeli stan.
Kako ste vi okitili svoje božićno drvce? Imate li neke nove ideje za božićne ukrase? Napišite nam u komentar ili pošaljite fotografiju!
Sviđa Vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂
Komentáre
komentárov