KAKO IZABRATI LONCE?

Set lonaca i posuda ne smije nedostajati ni u jednom kućanstvu. Lonci se izrađuju od različitih materijala i svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Izbor lonaca ovisi i o tome kakav štednjak imate, koristite li perilicu posuđa i kakva jela obično kuhate.

Materijal lonaca

U klasično keramičko i emajlirano posuđe vremenom su se dodavali drugi materijali, pri čemu svaki od njih ima neku svoju značajku. Donosimo vam kratki pregled pojedinih materijala.

Emajlirano posuđe je dugovječno, a sigurno vas podsjeća na bakinu kuhinju. Razlog zašto je i danas popularno je zato što je prikladno za sve vrste štednjaka. Emajlirano posuđe je prikladno i za perilicu posuđa i jednostavno se održava. Otporno je na visoke temperature, ali naglu promjenu temperature ne podnosi dobro, jer se može oljuštiti.

Keramičko posuđe ima keramičko dno, a njihova najveća prednost je činjenica, što u njima jelo neće zagorjeti, te stoga možete kuhati uz dodavanje vrlo malo masnoće. Budući da se ostatci neće zalijepiti, vrlo je lako i čišćenje. Većina keramičkih lonaca može se prati u perilici posuđa, a neki su prikladni i za indukcijski štednjak.

Lonci od nehrđajućeg čelika su trenutno najpopularniji. Razlog tomu je što su vrlo povoljni i kvalitetni, ali i prikladni za sve tipove štednjaka. Lonci od nehrđajućeg čelika bi trebali biti deblji, odnosno imati slojevito dno kako ne bi brzo zagorili. Prednost je njihova otpornost, ali ako vam jelo zagori bit će malo teže ukloniti mrlje i ostatke hrane u perilici posuđa.

Teflonski lonci su pomalo kontroverzni. Budući da se radi o posebnoj plastici, većina ljudi je prema njima skeptična. Da teflon otpusti štetne tvari potrebna je vrlo visoka temperatura koju kuhanjem ne možete dosegnuti. Teflon se vrlo jednostavno čisti, ali je namijenjen uglavnom za električne i plinske štednjake.

Još jedan materijal koji se koristi za izradu lonaca je lijevano željezo. Posuđe od lijevanog željeza je prikladno i za indukcijske štednjake i vrlo je otporno. S druge strane to je skuplji i teži materijal i nije ga prikladno stavljati u perilicu posuđa. Slično je i s bakrenim posuđem koje ne funkcionira na indukcijskim štednjacima, te se teže održava.

Na koje stvari se trebate usredotočiti?

Imate li plinski ili staklokeramički štednjak? U tom slučaju možete izabrati posuđe od bilo kojeg materijala. Manji izbor ćete imati u slučaju da imate indukcijski štednjak. Indukcijske ploče zahtijevaju feromafnetsko posuđe. Zajedno s indukcijskim štednjacima raširila se ponuda feromagnetskog posuđa, a kupovina ostalog posuđa ne bi imala previše smisla. Lonac je feromagnetski, ako na dnu ima magnet.

Neki lonci se mogu koristiti za pečenje u pećnici, ali moraju biti otporni na utjecaj visoke temperature, uključujući i ručke. Kod nekih lonaca se ručke mogu ukloniti. Treba misliti na na to jesu li lonci prikladni za perilicu posuđa ili se moraju ručno oprati. Ako vam je bitan izgled i dizajn, izaberite set lonaca koji sadrži manje i veće lonce, eventualno pekač i tavu.

Od kojeg materijala su vaši lonci? Volite li više klasične ili moderne materijale?

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

Related posts

KAKO NAPRAVITI DEKORACIJE ZA SVOJ DOM ZA USKRS?

NAMJEŠTAJ U STILU PROVENCE

MINIMALIZAM I MULTIFUNKCIONALNOST: NAMJEŠTAJ ZA 2024.