Home Kako održavati namještaj KAKO POPRAVITI OŠTEĆENE DRVENE POVRŠINE?

KAKO POPRAVITI OŠTEĆENE DRVENE POVRŠINE?

by blog.zondo.hr

Drvo i drveni namještaj, bilo da je star ili nov, može tijekom vremena i upotrebe pokazati znakove trošenja poput ogrebotina, oguljenja i udubljenja. Međutim, postoje učinkovite metode kako popraviti ova površinska oštećenja, vratiti drvo u prvobitno stanje i vratiti vašem namještaju prvotni sjaj.

Sadržaj:

1.1. Uklanjanje ogrebotina

1.2. Uklanjanje oguljenja

1.3. Popravak udubljenja

1.4. Složenije popravke

1.1. Uklanjanje ogrebotina

Orah: Za male ogrebotine možete koristiti komadić oraha. Dovoljno je nježno preći ogrebotinu orahom, čime će se ogrebotina popuniti i obojiti zahvaljujući uljima prisutnim u orahu.

Tvrdi vosak: Za sitne ogrebotine djelotvoran je tvrdi vosak za namještaj, koji se nanosi pomoću fine čelične vune. Vosak nanesite u smjeru vlakana, a zatim površinu polirajte.

Vosak u štapićima: Za dublje ogrebotine preporučuje se upotreba voska u štapićima, dostupnog u različitim bojama. Ovaj vosak nanesite na ogrebotinu, zatim uklonite višak i polirajte površinu.

1.2. Uklanjanje oguljenja

Oguljenja uzrokovana oštrim predmetom zahtijevaju nježno uklanjanje otpalog laka. Upotrijebite nožić i čeličnu vunu kako biste izravnali rubove, a zatim nanesite novi premaz koji odgovara originalnoj boji.

1.3. Popravak udubljenja

Udubljenja na mekanom drvu: Male i plitke udubine na mekanom drvu mogu se ukloniti primjenom vlage i topline, što uzrokuje širenje drva.

Duboka udubljenja: Za duboka udubljenja koristite tehniku s iglom kako bi voda bolje prodrla u unutrašnjost drva, pomažući tako u popunjavanju udubljenja.

1.4. Složenije popravke

Velike i duboke ogrebotine: Ove ogrebotine možete maskirati upotrebom boje na bazi ulja, koju nanesite četkom i ostavite da se osuši. Ako je potrebno, postupak ponovite kako biste postigli idealan rezultat.

Uklanjanje oguljenja: Kod oguljenja ključno je precizno uklanjanje otpalog laka i nanošenje novog premaza koji se glatko spaja s okolnim premazom.

Pri svakom popravku važno je strpljenje i preciznost. Uvijek se potrudite odabrati pravu tehniku i materijale koji odgovaraju vrsti i boji drva. Redovito održavanje i pravilno postupanje s namještajem mogu spriječiti mnoge probleme i sačuvati ljepotu i funkcionalnost vašeg drvenog namještaja tijekom mnogih godina.

Sviđa li vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

You may also like