TEPISI NA KOMAD SU U MODI! ZAŠTO SU BOLJI?

Nazire li se kraj vladavine tepiha koji prekrivaju cijelu površinu? Po kućama i stanovima danas možete naći glatke podove, parkete ili pločice. Iako izgledaju moderno i čine se laganima za održavanje, ako nemate podno grijanje, sigurno će vam biti hladno. U tom slučaju kupite tepih na komad koji će vas grijati, a postat će i upečatljiv dizajnerski element prostorije.

Sadržaj:

1.1. Zašto kupiti tepih na komad?

1.2. Kako odabrati tepih na komad

1.3. Umjetni materijali su vrlo povoljni

1.3. Prirodni materijali su EKO

1.4. Orijentalan tepih – originalan komad

1.5. Kako održavati tepih

1.1. Zašto kupiti tepih na komad?

Tepih može promijeniti cijeli izgled prostorije, smanjiti buku (uključujući i odjek koraka) , a može spriječiti i raspršivanje prašine i dlaka kućnih ljubimaca. Skupljaju prašinu i dlake koje kasnije lagano možete usisati. Zato su prikladni i za alergičare. Uz pomoć tepiha na komad možete ograničiti dio prostorije. Tako možete podijeliti prostoriju koja od tada može imati dvije funkcije. Tepih će također i ugrijati hladnu prostoriju.

Za razliku od hladnog poda, tepih će ugrijati vaša stopala. Vrlo su praktični i udobni, pogotovo ako nemate podno grijanje. To je komad namještaja koji može oživjeti svaki interijer. Tepihe možete lako očistiti i prozračiti na vjetru. Isto tako, lako ćete ih zamijeniti novim komadima, ako se vaš ukus promijeni.

Tepih na komad 160×230 cm Marsa Tip 1




1.2. Kako odabrati tepih na komad

Tepihe na komad možete naći u različitim dimenzijama. Njihova širina se kreće od 40 do 200 cm, a družina od 60 do 29 cm. Možete naći manje ili veće, dovoljno je zatražiti pomoć od prodavača. U dnevnom boravku možete smjestiti tepih ispred kauča, u blagovaonici ispod stola, dok u spavaćoj sobi može naći svoje mjesto pored bračnog kreveta. U dječjoj sobi može predstavljati prostor za igru.

U zajedničke prostorije možete smjestiti šarene tepihe na kojima se neće vidjeti svaka mrlja i koji se lako održavaju. Gusti i bogati tepisi naći će svoje mjesto u spavaćoj sobi. Tepisi s dužim vlaknima su moderni i mogu se lako kombinirati s drvenim, metalnim i staklenim namještajem. Orijentalni tepisi pak vrlo lijepo izgledaju uz vintage i rustikalni namještaj.

Dizajn tepiha uskladite s ostatkom namještaja, ali i sa zidovima prostorije, bojom i materijalom podova i drugih tkanina u prostoriji. Idealno je kupiti tepih ili u boji zavjesa ili u nijansi koja odgovara stolnjaku. Veliki uzorci i tamne boje na tepihu smanjit će prostoriju, a sitni detalji i svijetle boje će ju optički povećati.

Tepih na komad Abura




1.3. Umjetni materijali su vrlo povoljni

Najpovoljniji su tepisi od umjetnih vlakana kao što je poliamid, polipropilen, akril, poliakril ili najlon. Jednostavno se održavaju i otporni su na grinje. Vlakna se lako lome pa nemaju dugi rok trajanja. Udobniji, ali i zahtjevniji za održavanje je rezani flor koji je i gušći. Bolje se održava i takvi tepisi su prikladniji za natrpanije prostore.

Poliamidno vlakno (najlon) je elastično i izdržljivo. Često se koristi kod tepiha koji prekrivaju cijelu površinu, a obično ima površinu koja je otporna na mrlje. Dobro se uklapa u prostore poput dnevnog boravka ili dječje sobe. Cijena se kreće od oko 130 kn za m², a za površinu otpornu na mrlje morat ćete izdvojiti od 260 kn za m². Polipropilen je jeftiniji. Dosta je otporan na vlagu i čuva postojanost boje. Manje je elastičan i teže se čisti. Za njega ćete izdvojiti oko 100 kn za m².

Tepih Matt Beige 1 (bež)




1.3. Prirodni materijali su EKO

Tepisi od prirodnih materijala, dakle od pamuka, vune, sisala-konoplje, morske trave, ili kokosovih vlakana su skuplji, ali i otporniji i podnose veće opterećenje. Najčešće se ručno izrađuju, dakle svaki komad je original. Među dizajnerske komade zasigurno pripadaju i kožni tepisi.

Prednost priprodnih materijala je i prozračnost. Ipak, za njih ćete morati izdvojiti poveću količinu novaca. Vrlo popularni su i tepisi od vune koji se lako održavaju. Dobro izoliraju buku i održavaju prirodnu vlažnost zraka u prostoriji. Nihova visoka vlakna se neće slegnuti, a cijena im se kreće od 1000 kn za  m².

Tepisi od materijala biljnog podrijetla imaju topao izgled i moguće ih je ukloniti na ekološki prihvatljiv način. Vrlo je popularna morska trava koja je vrlo ugodna na dodir. Cijena se kreće od oko 400 kn za m². Sisal-konoplja je otporniji materijal i može se naći u puno boja i uzoraka. Za metar kvadratni izdvojit ćete oko 500 kn. Tepisi od kokosovnih vlakana imaju prirodniji izgled. Cijena je povoljnijia i kreće se od oko 270 kn za m².

Kožni tepih 201×300 cm Korlug TIP 04 (goveđa koža + uzorak patchwork)




1.4. Orijentalan tepih – originalan komad

Orijentalni tepisi su umjetničko dragocjeno blago. Obično su ručno izrađeni, a njihova izrada je vrlo naporna. Zahtijeva stručnost, preciztnost i srtpljenje. Takva ručna izrada može trajati godinama. Zbog toga su takvi tepisi i izuzetno skupi (od nekoliko tisuća kuna i više).

Na cijenu utječu i dimenzije, gustoća tkanja, visina vlakna, količina boja, korišteni motivi, simetrija vezenja i usklađenost boja. Izrađuju se od vune, svile ili kombinacijom oboje. Svileni tepisi su glatki, imaju visoki sjaj i vrlo su skupi.

Tepih 100×150 cm Kodra PC tip 3




1.5. Kako održavati tepih

Tepihe je dovoljno usisavati u smjeru vlakna. Ponekad možete pozegnuti za suhim, mokrim ili strojnim čišćenjem za vraćanje izvornog izgleda. Suho čišćenje je prikladno za tkane tepihe, a ne preporučuje se za čišćenje vunenih tepiha. Mokro čišćenje pomoću posebnih sredstava prikladno je za većinu tepiha, ali morate pričekati dok se ne osuše.

Kemijsko čišćenje je prikladno za vrlo prljave tepihe. Čisti se posebnim strojem koji raspršuje sredstvo za čišćenje i trenutno uklanja nečistoću iz vlakana. Takav stroj možete kupiti u specijaliziranim trgovinama ili možete unajmiti tvrtku koja se time bavi.

Vlakno vunenog tepiha je vrlo elastično te se samo izravnava. Za uklanjanje mrlja nemojte koristiti šampon za pranje tepiha, već radije prijeđite upijajućom krpom preko vlakana. Koristite hladnu ili mlaku vodu sa sredstvom za pranje tepiha. Nikada nemojte trljati tepih. Kod svakodnevnog usisavanja koristrite glatku stranu usisivača, a nikada rotacijsku četku.

Također preporučamo kupnju nekih dodataka koji Vam mogu biti korisni.

  • Kauč ​​. Najbitniji komad namještaja u dnevnom boravku
  • Setovi za dnevni boravak . Set za dnevni boravak u modernom i klasičnom stilu, raznih boja i veličina pronađite kod nas.
  • Stolić za kavu . Bez stolića za kavu ne možemo niti zamisliti dnevni boravak.
  • Dnevni boravci . Opremite svoj dnevni boravak namještajem iz iste linije namještaja.
  • TV stolići. Za ugodno večernje gledanje televizije postavite TV na pravo mjesto.
  • Vreće za sjedenje . Dodatan prostor za sjedenje za Vas ili Vaše goste.
  • Komoda . Svaki dodatni prostor za pohranu je plus.
  • Regali . Odličan komad namještaja za odlaganje knjiga i sličnih stvari.
  • Ormari . Idealna pomoć za slaganje odjeće i modnih dodataka
  • Ormarići . Mali veliki pomoćnik za odlaganje stvari.
  • Vitrina . Lijepa staklena vitrina uljepšat će svaki dnevni boravak ili čak i kuhinju.

Sviđa vam se ovaj članak? Podijelite ga s prijateljima 🙂

Komentáre

komentárov

Related posts

KREVET NA KAT S RADNIM STOLOM

KAKO NAPRAVITI DEKORACIJE ZA SVOJ DOM ZA USKRS?

NAMJEŠTAJ U STILU PROVENCE